In Segmen

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST FAIQ NAJMI


Buat pertama kalinya saya ingin melancarkan satu segmen pertama untuk blog Faiq Najmi. Saya tidak tahu segmen ini akan mendapat sambutan atau sebaliknya, tetapi saya teringin juga segmen ini mendapat sambutan dari semua blogger. Segmen ini akan bermula pada 11 Mei 2017 (Khamis) sehingga 20 Mei 2017 (Sabtu). Seramai 20 orang peserta yang bertuah akan menjadi bloglist Faiq Najmi.

Syarat - Syarat Untuk Menyertai "Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi"

1. Follow Blog Faiq Najmi
2. Follow IG @heyfaiq Like Faiq Najmi
3. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi"
4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini
5. Comment link entry penyertaan di bawah

Tarikh Tutup Penyertaan: 20 Mei 2017

Senarai Peserta  "Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi"

  1.  https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  2.  http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  3.  https://inibelogantynid.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  4. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  5. https://ombakbergigis.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  6. http://jombercontest.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  7. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  8. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  9. http://www.mialiana.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  10. http://www.aimisyahirah.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  11. http://ucingkadayan.blogspot.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  12. http://herneenazir.com/2017/05/11/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi/
  13. http://messarah.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  14.  http://www.mohdnoorshawals.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  15.  https://belogsjm.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  16.  http://www.uyulrosli.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  17.  http://myownlifemyself.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  18. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  19.  http://misseffah-ara.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
  20.  http://www.sayidahnapisah.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html


Read More

Share Tweet Pin It +1

41 Comments

In Hari Guru

Tema Hari Guru & Lirik Lagu Tema Hari Guru 2017

Hari Guru akan disambut pada tanggal 16 Mei setiap tahun. Sambutan ini disambut oleh semua guru dan semua murid. Pada hari sambutan, guru-guru akan dirai oleh murid-murid atas jasa guru yang telah dicurahkan kepada murid-murid selama mereka bergelar sebagai seorang pendidik.


Image result for hari guru 2017

TEMA HARI GURU 2017 : GURU PEMBINA NEGARA BANGSA
Lirik Lagu " Guru Pembina Negara Bangsa"


Bersedia melangkah megah 
Walaupun sukar baktiku curah 
Demimu ibu pertiwi 

Sumpah ku lafaz janji kukota 



Berikrar eratkan bangsa 
Kukuhkan cinta kepada Negara 
Berjasa terus berjasa 

Menyebarkan ilmu tiada batasnya 



Guru Pembina Negara Bangsa 
Gagah perjuangkan visi Negara 
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa 

Demi agama dan nusa tercinta 



Guru Pembina Negara Bangsa 
Tetap unggul senadakan suara 
Sehaluan menggapai matlamatnya 

Cemerlang dan gemilangkan Malaysia




Lirik Lagu " Kami Guru Malaysia"

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita


Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Dibidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan




Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In Segmen

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!


Syarat-syarat untuk sertai segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"

1. Anda haruslah mempunyai blog yang aktif

2. Follow blog  Seorang Syed 

3. Follow Google+ Seorang Syed 

4. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!"

5. Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed (kalau nak tulis panjang pun no hal)

6. Jangan lupa letak banner segmen aku di atas dan back link kepada blog ini

7. Comment entry penyertaan di bawah 


Assalamualaikum W.B.T
Buat pertama kali saya menyertai segmen dari blog Seorang Syed harap-harap ada lah rezeki kali ini untuk saya mnjadi salah seorang bloglist Syed. Kalau tiada rezeki tidak mengapa mungkin rezeki saya di segmen yang lain mungkin. Insyaallah

Saya bercakap terus terang sebenarnya saya ingin sangat untuk menjadi salah seorang bloglist Syed. Saya memang tidak pernah berjumpa lagi Syed depan-depan tetapi bagi saya mesti Syed ni seorang yang peramah dan baik. Syed juga adalah seorang guru. Mesti punya peramah. Saya pernah menjadikan Blog Seorang Syed ini sebagai inspirasi saya untuk menempah design blog. Saya sangat suka dengan kombinasi warna yang ditampilkan dalam template blog Seorang Syed kerana warna Biru Cair tu adalah salah satu warna kegemaran saya juga. Bagi saya template blog Seorang Syed ini simple but nice. Bukan sahaja design blog yang okay tetapi isi kandungan dalam setiap entry yang di post sangat seronok dibaca oleh pembaca. Bagi saya isi entry yang sangat mantap dan bermanfaat bagi semua. Saya mendoakan Syed sentiasa berjaya dan istiqamah dalam karier dan sentiasa terus disayangi oleh semua orang.

Read More

Share Tweet Pin It +1

11 Comments

In Hiburan

Bienda Bakal Keluar Single Jaga Hati




Setelah beberapa tahun tidak merakamkan single mahupun album, Puteri Pop Etnik ini begitu teruja untuk tampil dengan single terbaru sekaligus menjadikan single tersebut sebagai "comeback" dirinya dalam dunia industri hiburan tanah air. 


Nor Razlinda Razli, 32 atau lebih dikenali sebagai Bienda akan muncul dengan single yang bertajuk Jaga Hati hasil ciptaan penyanyi hiphop terkenal tanah air iaitu DJ Fuzz tidak lama nanti. Menurut Bienda, single ini akan memaparkan sisi lain beliau daripada segi vokal. Rentak lagu masih mengekalkan genre yang menjadi "identiti" dirinya iaitu World Music (Irama Arab & Padang Pasir). 


Bienda juga baru-baru ini telah mengikuti program realiti nyanyian yang dianjurkan oleh Astro Oasis iaitu Gema Gegar Vaganza. Bagi beliau, kemunculan di pentas GGV itu adalah satu platform baru beliau agar lebih dikenali ramai. Pada konsert GGV pertama berlangsung, beliau membawakan lagu beliau sendiri iaitu Penantian, manakala untuk konsert yang kedua beliau membawakan lagu Sejati yang dinyanyikan oleh Faizal Tahir. Namun, gegaran beliau terhenti di minggu kedua.

Bintang Gema Gegar Vaganza 2017 itu juga berharap agar single terbaru beliau Jaga Hati mampu menambat hati setiap pendengar yang mendengarkan lagu ini tidak kira lapisan usia kerana lagu tersebut sesuai dengan trend masa kini.

Bagi anda yang ingin mengikuti perkembangan karier beliau boleh ke instagram beliau :


Untuk menjadi salah seorang dari fans club beliau anda boleh ke insta fans club beliau :


Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In Perkongsian

10 Benda Baru Pada Windows 10


Microsoft pada bulan Ogos tahun lalu telah memperkenalkan kemaskini Windows 10 Anniversary Update, iaitu kemaskini utama selepas setahun Windows 10 dilancarkan. Ia telah menawarkan pelbagai pembaharuan besar seperti kehadiran Windows Ink untuk penggunaan stylus selain hadir dengan sokongan extensions pada Microsoft Edge. Belum setahun, Microsoft kini memberikan kemaskini Creators Update yang fokus kepada penghasilan kreatif melalui Windows 10. Ia telah hadir dengan perubahan seperti kehadiran aplikasi penghasilan 3D, pengoptimasian untuk penggunaan Mixed Reality, dan kehadiran Game Mode untuk meningkatkan prestasi ketika memainkan game di komputer anda. Berikut adalah 10 perkara baru pada windows 10.

1. Penghasilan 3D


Penghasilan 3D, termasuk pengoptimasian beberapa aplikasi untuk memaparkan grafik 3D. Kemaskini Creators Update telah membawa satu aplikasi baru iaitu Paint 3D yang membolehkan pengguna menghasilkan grafik 3D dengan mudah, tanpa perlu mempelajari aplikasi yang bersifat professional.





2. Mixed Reality


Iaitu gabungan Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) dalam menawarkan interaksi yang lebih imersif kepada pengguna. Beberapa aplikasi di dalam Windows 10 telah diberikan pengoptimasian Mixed Reality, seperti Edge yang kini menyokong WebVR, termasuk sokongan hardware untuk teknologi ini secara natif.


3. Game Mode


Windows 10 Creators Update turut menekankan pengalaman game yang lebih sempurna melalui perkenalan Game Mode. Apabila diaktfikan, Windows 10 akan memberi ruang kepada game untuk mendapatkan prestasi yang lebih tinggi, berbanding aplikasi yang sedang berjalan di background. Namun buat masa ini, fungsi ini dilihat lebih dioptimasikan untuk game Windows Store dan bakal menyokong beberapa game desktop secara berperingkat.





4. Update Microsoft Edge


Pembaharuan pada Edge yang kini menawarkan pengalaman yang lebih pantas dan stabil melalui penukaran architecture yang diperbaharui. Ia juga membawa perubahan pada bahagian tab, yang kini hadir dengan paparan visual seumpama Internet Explorer pada Windows 8, dalam memudahkan anda mengurus tab yang sedang dibuka.





5. Update Cortana


Cortana kini telah dibuka kepada para pembangun untuk mengintegrasikan aplikasi mereka bersama fungsi pembantu maya ini. Ia membolehkan pengguna memberi arahan kepada Cortana untuk mengaktifkan sesuatu fungsi daripada aplikasi pihak ketiga, seperti memberi arahan untuk memainkan sesuatu filem daripada aplikasi Netflix.





6. Kawalan pada Windows Update


Ia membolehkan pengguna untuk pause sesuatu kemaskini selama 35 hari bagi pengguna Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, dan Windows 10 Student. Untuk pengguna Windows 10 Home, Windows 10 Creators Update membolehkan anda untuk memilih waktu yang sesuai untuk memasang sesuatu kemaskini selepas proses muat-turun kemaskini di background selesai.





7. Custom


Fungsi Theme Management yang kini diletakkan pada ruangan Settings > Personalization > Themes, berbanding perletakkan fungsi ini pada Control Panel. Ia juga membolehkan pengguna menggunakan custom color untuk menukar warna title bar setelah dihadkan untuk warna yang disediakan sahaja pada sebelum ini.





8. Night Light


Menawarkan fungsi Night Light dalam membantu untuk mengurangkan cahaya biru pada skrin. Ia membuatkan anda lebih bersedia untuk tidur sebaik sahaja fungsi ini diaktifkan. Untuk mengaktifkannya, anda boleh pergi ke Settings > System > Display > Night Light Settings. Ia juga membolehkan anda mengubah kawalan warna dan tetapan masa untuk fungsi ini diaktifkan.





9. Dynamic Lock



Windows 10 kini membolehkan komputer dikunci secara automatik apabila pengguna tidak berhampiran dengan komputer . Perkara ini dijayakan melalui telefon atau fitness band yang telah “di-pair” melalui Bluetooth, jadi apabila anda berada di luar kawasan lingkungan Bluetooth selepas 30 saat, Windows akan mengunci komputer anda dengan serta merta. Fungsi ini boleh diaktifkan melalui Settings > Accounts > Sign-in Options.

10. Touchpad
Menawarkan fungsi virtual touchpad . Ia memudahkan mengakses cursor pada touchpad walaupun peranti tidak hadir atau dipasangkan dengan sebarang aksesori yang mempunyai sokongan touchpad fizikal. Dengan fungsi ini juga, anda boleh menjadikan tablet yang dihubungkan kepada external monitor sebagai touchpad untuk mengawal kursor pada paparan monitor tersebut. Fungsi ini boleh diaktifkan dengan membuat right-click (atau hold) pada taskbar > dan klik pada “Show touchpad button”.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments